Draad/Veters/Koord/Jasseron etc.

 | 

Bonfim lintjesIn 8 vrolijke kleuren. Op de lintjes staat de tekst "`Lembrança do Senhor do Bonfim de Bahia", wat betekent souvenir van de Heer van Bahia van de goede afloop. Maar wat is eigenlijk de betekenis van deze lintjes?


Om dit uit te leggen gaan wij naar de stad Salvador de Bahia in Brazilië. Hier staat even buiten de stad de Bonfim kerk. Volgens de traditie moet je de berg waar deze kerk op staat in gebed oplopen. Vlak voor de kerk kom je iemand tegen die je een lintje aanbied en een gebed uitspreekt gecombineerd met een Afrikaans ritueel. Het lintje wordt om je pols gebonden en er worden drie knopen gemaakt. Bij iedere knoop mag je een wens doen.

Daarna krijg je nog een ander lintje. Het is de bedoeling dat je deze aan de kerk of aan het hek van de kerk bindt. Ook hierbij maak je drie knopen waarbij je bij iedere knoop je wens weer uitspreekt.

Het verhaal gaat dat als (na verloop van tijd) jouw bandje afvalt, je wensen in vervulling zijn gegaan. Op datzelfde moment is ook het bandje aan de kerkpoort losgeraakt...Natuurlijk hoeft u niet perse naar Brazilie om drie wensen te mogen doen. Het is ook erg leuk om een lintje bij een vriend of vriendin om te binden en hem of haar drie wensen te laten doen. 

Er zijn verschillende kleuren. Elke kleur heeft een eigen betekenis:

blauw = vertrouwen, geel = toekomst/succes, groen = gezondheid, oranje = geluk, roze/pink = vriendschap/troost, rood = liefde/passie/emotie, wit = innerlijke rust/onschuld, zwart = evenwicht, paars = innerlijke kracht, lichtblauw = verzoening  • Links
  • Copyright © 2005-2017 ThreeDesign. Alle rechten voorbehouden.